Sumin nawóz do lawendy. Lawenda jest rośliną o specyficznych potrzebach. Wymaga dość wysokiego pH 6,5-7,5 i nie znosi nadmiaru wody. Ma niskie wymagania pokarmowe, ale wymaga pewnej ilości składników pokarmowych żeby ładnie kwitnąć. Nawóz do lawendy dzięki wysokiej zawartości potasu i fosforu oraz mikroskładników zapewni intensywne kwitnienie oraz wybarwienie kwiatów.
Przygotowanie stanowiska pod uprawę lawendy
Odmierz odpowiednią ilość nawozu. Przed sadzeniem lawendy wiosną zastosuj 15-20 g nawozu na 1 m2, jako dodatek do gleby, przy sadzeniu późnym latem 10 g nawozu na 1 m2.
Nawóz należy równomiernie rozsypać po powierzchni gleby, a następnie wymieszać z jej wierzchnią warstwą.
Dołek do sadzenia wypełnij przepuszczalnym podłożem o wysokim pH.
Nawożenie w okresie wegetacji
Nawożenie rozpoczynamy w kwietniu stosując 20 g nawozu na 1 m2.
Drugie nawożenie wykonujemy w drugiej połowie czerwca stosując 20 g nawozu na 1 m2.
Nawozy rozsiewamy równomiernie wokół roślin, w miarę możliwości wymieszamy z wierzchnią warstwą gleby i podlewamy.
Zapewnia obfite kwitnienie i intensywny kolor i zapach kwiatów.
Nawóz kompleksowy NPK (Mg, S) 6,0-10,0-9,0 (+4,0 +21,0) / 6,0-4,3-7,5 (+2,4 +8,4) z mikroskładnikami.
SKŁAD NAWOZU:
6,0% AZOT CAŁKOWITY (N); 4,5% azot amonowy; 1,5% azot mocznikowy;
10,0% CAŁKOWITY PIĘCIOTLENEK FOSFORU(P2O5); 5,5% pięciotlenek fosforu (P2O5) rozpuszczalny
w kwasie mrówkowym;
9,0% ROZPUSZCZALNY W WODZIE TLENEK POTASU (K2O);
4,0% CAŁKOWITY TLENEK MAGNEZU (MgO);
21,0% CAŁKOWITY TRITLENEK SIARKI (SO3); 19,0% rozpuszczalny w wodzie tritlenek siarki (SO3);
0,05% całkowity bor (B), jako kwas, 0,03% rozpuszczalny w wodzie;
0,100% miedź (Cu), jako siarczan, całkowita;
0,10% żelazo (Fe), jako siarczan, całkowite;
0,10% mangan (Mn), jako siarczan, całkowity;
0,010% całkowity molibden (Mo), jako molibdenian amonu, 0,005% rozpuszczalny w wodzie;
0,100% cynk (Zn), jako siarczan, całkowity.
Uwaga!
Produktów biobójczych należy używać z zachowaniem środków ostrożności. Przed każdym użyciem należy przeczytać etykietę i informację dotyczące produktu.