„Wapnella” jest nawozem azotowo-wapniowym zawierającym aminokwasy pochodzenia roślinnego. Nawóz polecany jest w uprawach sadowniczych i warzywnych (w szczególności do pomidorów, papryki, ogórków i innych dyniowatych) w celu ograniczenia występowania chorób fizjologicznych związanych z niedoborem wapnia (m.in. gnicia i zamierania pędów wierzchołkowych), pękania owoców, a także polepszenia zdolności przechowalniczej owoców i warzyw oraz ich trwałości w obrocie handlowym. Zawarte w nawozie aminokwasy powodują lepsze pobieranie wapnia przez rośliny. Zasilane nim rośliny dają większy plon. Stosowanie nawozu jest szczególnie rekomendowane w warunkach stresów abiotycznych oraz przy niedoborach wapnia.
W 1 l nawozu wprowadza się do gleby co najmniej: 48 g azotu (N) oraz 99 g wapnia w przeliczeniu na CaO.
Nawóz stosuje się poprzez podlewanie powierzchni gleby lub w formie opryskiwania roślin. Niezależnie od sposobu aplikacji nawozu, stosuje się go od momentu formowania owoców, aż do 7 dni przed zbiorem, w odstępach 5 – 10 dni.
Wstrząsnąć przed użyciem.
Dawkowanie:
• Przy podlewaniu roślin: nawóz w ilości 80 – 120 ml rozcieńczyć w 10 l wody, a następnie roztwór zastosować na 100 m2 powierzchni gleby.
• Przy stosowaniu dolistnym: nawóz w ilości 30 – 40 ml rozcieńczyć 10 l wody, a następnie opryskiwać rośliny.
Uwaga!
Produktów biobójczych należy używać z zachowaniem środków ostrożności. Przed każdym użyciem należy przeczytać etykietę i informację dotyczące produktu. Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące na rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj zalecanych środków bezpieczeństwa.