Produkt do mikrobiologicznego zaprawiania nasion na sucho Power Seed P to mikrobiologiczny, w postaci proszku, produkt do stosowania w czasiesiewu nasion. Skład gatunkowy zawartych w preparacie mikroorganizmów sprzyja tworzeniu odpowiedniej mikroflory w strefie korzeniowej, tworząc specyficzną barierę dla organizmów patogennych. Przyczynia się również do wyraźnej poprawy wzrostu i rozwoju większości gatunków roślin wyrosłych z zaprawionych Power Seed P nasion.Zawarte w produkcie pożyteczne grzyby mikoryzowe, jak również z rodzaju Trichoderma oraz bakterie ryzosfery poprawiają strukturę podłoża, dostarczają roślinom niezbędne składniki pokarmowe i enzymy a także stymulują mechanizmy odpornościowe redukującstraty związane z chorobami i szkodnikami.
Skład:
- Zawartość grzybów mikoryzowych (Glomus intraradices, Glomus mosseae) 1%.
- Zawartość grzybów z rodzaju Trichoderma (Trichoderma harzianum, Trichoderma
- asperellum, Trichoderma longibrachiatum) 10' zarodników w gramie.
- Zawartość bakterii ryzosfery (Rhodopseudomonas palustris, Aureobasidium pullulans,
- Azotobacter vinelandii, Bacillus megaterium, Bacillus amyloliquefaciens, Bacillus
- licheniformis, Bacillus pumilus, Bacillus subtilis, Bacillus velezensis) 10° jtk/g.
Zalety produktu:
- wygoda w stosowaniu,
- bogaty skład,
- bez organizmów GMO i patogenicznych.
Zalecane dawkowanie i sposób użycia.
Posługując się ręcznym siewnikiem lub innym odpowiednim pojemnikiem równomiernie obtoczyć nasiona produktem stosując dawkę 5 g Power Seed P/1 kg nasion.
Uwaga! W przypadku śliskich" nasion (np. ogórka, fasoli) najpierw należy zwilżyć wodą materiał siewny w celu łatwiejszego przyklejenia się preparatu do nasion.
Wymagane warunki dla wzrostu mikroorganizmów zawartych w preparacie:
- minimalna temperatura podłoża: 5°C
- optymalna temperatura podłoża: 20-30°C
- maksymalna temperatura podłoża: 40°C
- odpowiednia wilgotność podłoża
Środki ostrożności.
Chronić przed dziećmi. Zabezpieczyć przed dostępem zwierząt: Unikać kontaktu z oczami I skórą. Używać zgodnie z etykietą. Pojemnik usuwać do odpowiednio oznakowanych pojemników na odpady zgodnie z krajowymi przepisami.
Warunki przechowywania.
Produkt należy przechowywać w oryginalnym, zamkniętym opakowaniu, w suchym, chłodnym, nienasłonecznionym miejscu, w temperaturze 4-35°C. Okres ważności: 4 lata od daty produkcji przy zachowaniu odpowiednich warunków przechowywania.
Power Seed P
Produkt wpisany do rejestru nawozów organicznych dopuszczonych do obrotu w Krajowym Systemie Informacji Rolnej Republiki Włoskiej pod numerem: 0038441/23. Produkt wprowadzony do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej na podstawie art. 5 Ustawy z dnia 10 lipca 2007 r. o nawozach i nawożeniu.